ComixCraft & Venner: Kung Fu mesteren Shang Chi og fjenderne

ComixCraft er mødested for passionerede læsere, fans og skabere af comix. Jeg bruger betegnelsen "comix", fordi det både handler om tegneserier, grafiske romaner og de nye digitale formater som digital comics og motion comics. Denne udgave af ComixCraft & Venner kommer fra Bo Allesøe Christensen. Bo er en nær kollega på Aalborg Universitet (lektor PhD i filosofi og digitale medier), men mindst lige så vigtigt en ånds- og håndsfrænde, når det kommer til kampsport. Bo vil dele nogle erfaringer med Kung Fu Magasinet. Magasinet, der hed Masters of Kung Fu på engelsk blev udgivet af Marvel Comics Group fra 1974 til 1983. En stor ComixCraft tak til Bo for at dele sine oplevelser med kung fu helten Shang-Chi.


Marvel Comics Group: Kung Fu Magasinet No. 1

Det er begyndelsen af firserne, en ung dreng fra Trøjborg, Aarhus, begynder at tage den lange vej ned i midtbyen for at gå til Karate, Budo karate. Budo karate var en aflægger fra Kyokushinkai, der var kommet til DK i slutningen af 60’erne. Som den anden hovedgren i DK på det tidspunkt, Shotokan Karate, blomstrede de i løbet af 70’erne ikke mindst pga kung fu film, og specielt dem med Bruce Lee i hovedrollen.

Ivar Huifeldts Gade på Trøjborg husede på det tidspunkt en second hand tegneserieforretning i en kælder, hvor der var tonsvis af brugte tegneserier og en underlig lugt af pibe- og cigaretrøg, samt fugt der forsvandt om sommeren. Her fik jeg min første introduktion til Kung Fu Magasinet, som jeg over et par år fik samlet alle numre af (jeg har dem desværre ikke mere). I starten foregik det på den måde, at når man havde læst sine tegneserier, så kom man bare op i biksen og byttede dem til nogle nye.


Marvel Comics Group: Master of Kung Fu No. 15

Kung Fu Magasinet havde nogle fantastiske serier og figurer. Her kunne man finde Iron Fist (som nu findes som en lidt fesen tv-serie), Richard Dragon (som vist har optrådt i DC serien Arrow, men ikke som den oprindelige Dragon, der ikke er skurk), og ikke mindst Shang Chi: kung fu mesteren over dem alle. Shang- (og ikke Chang) Chi er søn af den notoriske og megalomane superskurk, Fu Manchu. Oprindeligt var Fu Manchu en fiktiv karakter – arketypen på et kriminelt geni og den sindssyge videnskabsmand, som vi også kender fra Moriarty figuren i Sherlock Holmes – skabt af den amerikanske forfatter Sax Rohmer. Og mange af bøgernes karakterer, som Sir Denis Nayland Smith, og Dr. Petrie, Manchu’s fjender fra det britiske MI6, samt Fu Manchus datter – med sin egne ondsindede planer – Fah Lo Suee, optræder også i Shang Chi historierne. Rohmer skrev 14 noveller om Fu Manchu mellem 1911 og 1959, og alle er båret af den på daværende tidspunkt udprægede racistiske og xenofobiske forestilling om en ”yellow peril”; at det asiatiske folk udgjorde en eksistentiel trussel for den vestlige verden.


Marvel Comics Group: Master of Kung Fu No. 26, Shang and Fah Lo Suee 

Shang Chi er del af Marvel universet, og optræder første gang i 1973, i en historie af to Marvel forfattere og tegnere, Steve Englehart og Jim Starlin. Englehart og Starlin tegner og skriver de første 3 numre, men stopper pga uenighed med den daværende Marvel editor samt forfærdelse over den racistiske tone i Rohmers noveller. Efterfølgende bliver serien overtaget af tegneren Paul Gulacy og skrevet af Doug Moench, hvilket er den karakteristiske streg, vi kender fra Kung Fu Magasinet herhjemme også.

Den klassiske historie er, at Shang-Chi sendes på mission for at dræbe Denis Nayland, som er hans fars fjende – og i forsøget, overbeviser Nayland Shang-Chi om, at det er hans far, der er fjenden. Shang-Chi vender til bage og erklærer sit fjendskab overfor sin far, og tilslutter sig efterfølgende Nayland, Petrie og andre fra MI6 i kampen mod Manchu. I Marvels kommende film om Shang-Chi hedder Manchu Mandarinen i stedet for, sikkert fordi Marvel ikke længere har rettighederne til at bruge Fu Manchu.

Min historie med Shang-Chi slutter med Kung Fu Magasinet, der løb fra 1975 til 1986 med 101 numre. Men Shang Chi dukker op i mange andre historier i Marvel universitet (ikke mindst med Spider-Man, Nick Fury og Black Widow), og fik sit eget nummer i Marvel Relaunch i 2017.

Noget af det sjove ved Shang-Chi er dels Gulacys modellering af karaktererne på daværende skuespillere. Åbenlyst har Shang Chi ligheder med Bruce Lee, men en karakter som James Larner er bygget på Marlon Brando, en Ward Sarsfield er opkaldt efter Sax Rohmer’s rigtige navn Arthur Henry Sarsfield Ward og en Clive Reston bliver fremført som søn af James Bond og barnebarn til Sherlock Holmes, og ligner også en mellemting mellem Sean Connery og Basil Rathbone. Men endnu sjovere er mange af de super-skurke som Shang-Chi kæmper imod.

Marvel Comics Group: Razor Fist

En af de mere underlige skurke er Razor Fist, som flere gange optræde i kamp mod Shang-Chi, og taber alle gangene. Han optræder først kun med en klinge, og senere med klinger på begge hænder. Som barn undrede jeg mig over, hvordan dælen han både fik noget at spise og kom på toilettet. Det virkede ikke særligt smart, medmindre knivene var noget han kunne stikke hænderne ind i, og tage dem af igen. Men det fandt vi aldrig rigtig ud af. Oven i det er det en lidt underlig garderobe han klæder sig i.

Marvel Comics Group: Skullcruser

En anden af de mere kuriøse er Skullcrusher, eller Chao Sima, som er en lejemorder hyret til at myrde Shang-Chi. Hans speciale er to kanonkugler, som er monteret på hver sin kæde, som han bærer på to hylstre på siderne af kroppen. Han dukker op i London, i den mundering man kan se på billedet, og kan huske, at jeg tænkte, ”Det må dælme være koldt”, og da jeg blev lidt ældre, ”Det er fanme ikke let at skjule sig, når man ser sådan ud, og det er måske ikke de bedste våben at bruge som lejemorder.”

Uanset hvad, var det nogle fantastiske fortællinger, figurer og tegninger, jeg tilbragte en del timer med i ungdomsårerne, som bidrog til den overordnede kampkunsts mytologi, som alle dage har bestået af lige dele magi og fantasi.

Comments

  1. Godt indlæg! En lille rettelse dog. Fu Manchu er ikke i den kommende film blevet omdøbt til Mandarin - det er to forskellige skurke i Marvel universet. Mandarin er også en asiatisk troldkarl, men har ikke samme problematiske historiske ballast ift de racistiske undertoner som Fu Manchu blev kritiseret for.

    Manchu levede i øvrigt videre, efter Marvel mistede retten til Fu Manchu, da de ændrede navnet på karakteren til Zheng Zu 👍🏼

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Peter. Tak for rettelsen. Det er rigtigt at Fu Manchu levede videre som Zheng Zu, og at Fu Manchu kun var et alias: https://marvel.fandom.com/wiki/Zheng_Zu_(Earth-616)

      Delete

Post a Comment