ComixCraft på Ordkraft: 2023

Nu er det præcist en måned siden, at vi gennemførte ComixCraft for anden gang på litteraturfestivalen Ordkraft. Og ComixCraft sender mange tak og masser af kærlighed til Ordkraft festivalen og Nordjyske Landsbibliotek for at have inviteret os med indenfor.

Foto: Tem Frank Andersen

Det blev til en rigtig hyggelig og interessant formiddag/eftermiddag i Nordkraft bygningen, med oplæg, som du kan se her. Jeg fik ikke optaget nogen video eller nogen live-podcast. Men jeg ved, at Árni Beck Gunnarsson fra Art-Bubble fik optaget noget. Måske han på et tidpunkt kan dele.

Rune Ryberg tog deltagerne med ind i det spændende kreative værksted, hvor karakterer og historier bliver til. Og så fortalte Rune, at han mere ser sig som animator end tegneserietegner. Men uanset hvad du gør, Rune, så gør mere af det.

Foto: Tem Frank Andersen

Árni, igen Art-Bubble, fortalte levende om alt det, der er uden omkring tegneserier, som kan bruges til at skabe eventyrlige events. Ikke mindst vist Árni Art-Bubble konceptet, men også hvordan tegneserier kan projekteres op på hus- og bygningsfacader. Helt i stil med den immersive og motion comics baserede udstilling i Paris, som du kan finde her på sitet.

Foto: Tem Frank Andersen

Min gode kollega Thessa Jensen kom også forbi og viste, hvordan man "gamifier" ( = laver spil ud af) tegneserier. Eller lade tegneserier være den bærende del af comix netfænomenet "War for Rayuba". Det spændende ved de her webbaserede comic battles er, at de helt er uden for kommerciel rækkevidde. Det er passionen, der driver værket. Og det er passionen for at kunne fortælle (næsten) frit om, hvordan slaget mellem Det Gode og Det Onde (som langt de fleste står i kø for at få lov til at "spille") stadig slås.

Foto: Tem Frank Andersen

Nåe jo, jeg var jo også med. Jeg fik lov til at åbne ComixCraft ballet med et oplæg om min tegneserieforskning (både med og uden Thessa Jensen), og ikke mindst min interesse for digitale tegneserier og tegneserier i digitale formater. Fokus for denne gang var et kort eksempelbaseret indblik i motion comics og webcomics. Fænomener, der på trods af Marvel-Morten og Troldspejls-Jakobs vurderinger, findes og trives på det Store Internet. Kunne du tænke dig at få fingre i slideshowet, så skriv til mig på mailto:tfa@ikp.aau.dk

Foto: Tem Frank Andersen

Tegneserier er fantastiske. Ikke bare tegneserier om det fantastiske, men tegneserier er en indgang til en verden, hvor der kan ske ting, som både er virkelige. Og alt andet end virkelige. Det er ikke nogen nyhed, at tegneserier findes, og at tegneserier har været igennem en række faser på vej mod en ny moden fase. Eller i hvert fald en fase, hvor tegneserier findes i meget flotte og kostbare udgivelser. Men det store spørgsmål er, om danske børn og unge læser webcomics? Om motion comics blot er et fænomen for unge i Det Store Udland? Og om markedet af tegneserier i Danmark reelt holdes oppe af udgivelser, af alle de store udgivelser fra 1960erne og frem, som bare aldrig udkom på dansk?

Vi ved det ikke. Men jeg har taget kontakt til Kulturministeriets afdeling for Mediernes Udvikling i Danmark for at høre, hvad der skal til, før vi kan svar på de spørgsmål. Og jeg ved, hvor jeg kan hente faglig og praktisk støtte til denne nye knupskydning.

Så til aller aller sidst, en kæmpe takt til både Folkeuniversitetet for at støtte ComixCraft. Det er derfor, at det er Athene - visdommens gudinde - der tegner ComixCraft.

Foto: Tem Frank Andersen

Og en lige så stor tak til kulturinstitutionen LÆSEHESTEN for deres bidrag til ComixCraft. LÆSEHESTEN var også med sidste år. Men i år donerede de flere hundrede tegneseriehæfter, som besøgende på ComixCraft og Ordkraft kunne få med hjem.

Foto: Tem Frank Andersen

Tilbage er at sige: Vi ses næste år til ComixCraft på Ordkraft. Vi holder nok en Folkeuniversitets session her til efteråret (arbejdstitel: "ComixCraft - the Renegade Run"), hvor vi samtidig udgiver ComixCraft Magazine Vol. 3. Men læs Vol. 2 her:

Men er du utålmodig eller bare nysgerrig, så kig forbi på ComixCrafts Facebookside, hvis du får tid. Og hvis du har ekstra tid, så del gerne nogle "goodies" om dine tegneserieøjeblikke. God sommer, og læs tegneserier - i albums, hæfter, på nettet og i apps.


Tak til Kunstfonden for økonomisk bidrag til gennemførelse af ComixCraft. Der har været noget administrativ proces omkring Kunstfondens bidrag, og derfor kom Kunstfondens logo ikke med i ComixCraft Magazine Vol. 2. Men for kreditering får Kunstfonden plads i ComixCraft Magazine Vol. 3 her til efteråret 2023, når vi håber på at gennemføre ComixCraft: The Renegades' Run.

Kilde: Kunstfonden

Comments