Tintin på dybt vand

Mit allerførste tegneseriealbum var Greg og Bob de Moors "Tintin og Hajsøen". Jeg fik albummet af mine forældre, da jeg blev indlagt på Sct. Josephs hospital i Aalborg for at få fjernet mine mandler. Albummet er godt brugt, og der er "nogen", der både har tegnet lidt i det, og klippet hist og her. Læren kunne være, at man måske ikke skal give tegneseriealbum til små drenge. Men trods denne lømmelagtige overlast, så har albummet overlevet.

Greg & de Moor (1973, p. 3): Tintin, Terry og Haddock ankommer til Syldavien

På det danske ComicWiki dateres udgivelsen af "Tintin et le Lac auz Requins" til 1973. Danske læsere kunne først følge Tintins hajsøeventyr i bladet Fart og Tempo (nr. 36 - 45), men senere samme år udgav forlaget Carlsen if eventyret som album.

Greg & de Moor (1973, p. 7): Haddock bliver snydt af Tournesols hologram

Forlaget Cobolt publicerede i 2022 en særdeles flot ny udgave af Hajsøeventyret, der er værd at få ind i sin Tintin samling. Det særlige ved Højsøen er, at tegneserien blev til ved at "klippe" billeder fra animationsfilmen, som udkom FØR albummet. Modellen for "remediering" er normalt, at der foreligger en tegneserie, som så animeres. Det er set med Goscinny og Uderzos "Asterix". Med Morris' "Lucky Luke", Edgar P. Jacobs "Blake og Mortimer", med Harold R. Fosters "Prins Valiant". Og, ja, sikkert mange, mange flere. Men det særlige med Hajsøen er den "modsatte" remediering: Fra tegnefilm til tegneseriealbum.

Greg & de Moor (1973, p. 12): Tournesols duplikeringsmaskine demonstreres

Tintin og Hajsøen er som tegneserien jo ikke særlig melodisk, fordi lyden mangler. Men der er noget særligt over netop dette album. Kvaliteten af historien og stregerne kan og er blevet diskuteret. Men det står efterhånden som et ubestrideligt faktum, at Hajsø-albummet har tilkæmpet sig en plads i den ordinære 23 album kanon. Men det er netop Højsøens særstatus som et filmalbum, der gør den til del af den samlede perlekæde af eventyr med den altid positive reporter og sin snehvide "daemon" og følgesvend.

Greg & de Moor (1973, p. 17): Klows politi ser på sagen om Hajsøen

Der er skrevet masser om Tintins tur til Hajsøen, og Tournesols duplikeringsmaskine og skurken Rastapopoulos' planer om at udnytte den teknologi. Så dette post handler alene om at minde om, at man sagtens kan finde tegnede perler blandt udgivelser, der af samtiden blev dømt ude.

Greg & de Moor (1973, p. 39): De uheldig detektiver får en lidt hård tur på Højsøen

Så, på med dykkermasken, spænd sikkerhedsbæltet og tag med Tintin, Terry og vennerne til Klow og vær med i jagten på "hajen". 

Kilder:

Wikipedia: Tintin og Hajsøen https://da.wikipedia.org/wiki/Tintin_og_Hajs%C3%B8en

Forlaget Cobolt https://cobolt.dk/shop/tintin-og-hajsoen-766p.html



Comments