ComixCraft & Venner: Cowabunga .... Teenage Mutant Ninja Turtles

 ComixCraft er mødested for passionerede læsere, fans og skabere af comix. Jeg bruger betegnelsen "comix", fordi det både handler om tegneserier (bande dessinée), grafiske romaner og de nye digitale formater som digital comics og motions comics.

Denne udgave af ComixCraft & Venner kommer fra Rasmus Skjoldborg Jakobsen. Rasmus er studerende på bacheloruddannelsen Informationsteknologi på Aalborg Universitetet. Rasmus arbejder med informationsteknologi, men har en forkærlighed for al populærkultur, der har noget med superhelte at gøre. Rasmus er god til at holde "os gamle" på tæerne, når det kommer til det nye, kappeflagrende, vingesusende, vibrerende, websvingende og fortryllende. Rasmus har dog en passion for padder, og særligt superpadder. En stor tak til Rasmus for at dele sine oplevelser med Teenage Mutant Ninja Turtles.

(Credit: Image Comics)

Det hele begyndte i slut 90erne, da jeg var en lille dreng i de første folkeskoleår. Født og opvokset i det øde Thy, i den lille landsby, Frøstrup. Opvæksten var fokuseret på værdier såsom beskedenhed, ydmyghed og jordnærhed. De eneste sportsaktiviteter, der foregik i byen var fodbold på byens stadion, og ellers håndbold i nabobyens sportshal. Men som introvært, kreativ, og slet og ret “boldmongol”, tilbragte jeg mere tid foran familiens stationære computer, eller det kvadratiske skærmmonster i stuen.


Paddernes 80-er run
(credit: Syndication)

Hvad der måske manglede af eventyrlige oplevelser i lokalområdet, blev der gjort gevaldigt op for med vores tv-pakke, der husede farvoritkanalerne Cartoon Network og ikke mindst Nickelodeon. Sidst nævnte havde en serie, der med det samme fangede min fulde interesse: Teenage Mutant Ninja Turtles. Og ja, hyperaktive teenage ninja skildpadder kunne bare noget, intet andet kunne for mit vedkommende.


Eastman & Laird (1984) #1 comic book

TMNT er en tegneserie skabt af Kevin Eastman og Peter Laird og publiceret af Mirage Studios i 1984. Fra 1987 udkom de, for mig, ikoniske television series. Den originale serie løb over 10 sæsoner fra 1987 til 1996.

Historien findes i mange forskellige små twists, men i sin grundform handler den om 4 skildpaddebrødre, der bliver tabt i kloakken i New York City. Herfra findes der flere forskellige varianter af grundhistorien. I den ikoniske første tv-serie bliver de tabt af en lille pige, ryger ned i kloakken, og reddet af en ninjitsu sensei ved navn Hamato Yoshi. Han påtager sig rollen som deres adoptivfar. Der sker dog en ulykke med en radioaktiv væske i kloakken. Den der rører vædsken muterer med det dyr vedkommende sidst har rørt ved. Skildpadderne der var reddet af sensei Yoshi, muterer derfor med menneskegener, og bliver til disse menneskelige tobenede skildpadder. Hamato Yoshi, hvis eneste venner i kloakken (inden skildpadderne) var alle byens rotter, udviklede sig derfor til en menneskelig tobenet rotte med det ikoniske navn Master Splinter. Skildpadderne får de historiske navne fra de største renæssancemalere fra italien: Leonardo (Da Vinci), Raphael (Sanzio da Urbino), Donatello (di Niccolò de Betto Bardi) og Michelangelo (de Lodovico Buonarroti Simoni). Eller ofte forkortet til henholdsvis Leo, Ralph, Don/Donnie og selvfølgelig Mike/Mikey. Hver turtle med sine helt egne personlige træk, grupperolle samt farve at blive genkendt på.


Raphael, Michelangelo, Donatello og og Leonardo
(credit: cinemablend.com)

Leo er gruppens leder, kendt på de blå farver og de to ninjatos (kantana) sværd, der bliver magasineret i et kryds bag på skjoldet i hvileposition. Leo er ikke den mest snakkesalige, men påtager sig altid den største rolle i at holde sammen på hele familien.

Ralph er gruppens “hot head” og dog den mest indadvendte af dem alle. Kendetegnet ved de røde farver og et sæt karismatiske Sai våben afsat i bæltet, som var de revolvere fra en western film.

Donnie er gruppens “tech guy” og kloge medlem. Oftest det mest undervurderede medlem af gruppen, med sin beskedne bo stav som sit eneste fysiske våben, og genkendt på den lilla farve. I nogle serier ses Donnie med briller, computere og masser af gadgets for at understøtte den nørdede karakter.


Mikey er gruppens “funny guy”, der mere har gang i snakketøjet, end han har pauser. Han genkendes på sine dobbelte nunchakus, og orange farver. I nogle versioner ses han også ofte på skateboard, flyvende omkring som den mest akrobatiske og flabede turtle af dem alle. Mikey er også gruppens mest pizzaelskende medlem.



Shredder
(credit: Murakami-Wolf-Swenson Syndication, 1987)


Og fik jeg overhovedet nævnt pizza? Midt i det her univers af muterede reptiler og kampsportsudøvende mennesker, så er TMNT FYLDT med fjollet humor og pizzasnak i lige absurde mængder. For eksempel bliver de spurgt i et afsnit, om de aldrig tager noget som helst seriøst? Hvortil de bare siger: “selvfølgelig!”, og hæver alle sammen deres stykke pepperoni pizza. Dette viser godt, hvor teenagede de er i deres væsen, men også hvordan hyggen i serien er der. At man passer på hinanden, spiser sammen og hygger sammen som en familie. Noget jeg også tror var klart medvirkende til, at jeg fandt historien fantastisk fra mange forskellige synspunkter.

En anden vigtig karakter er den kvindelige nyhedsrapporter for Channel 6 News April O’Neil. Kendetegnet ved sit røde hår, den gule jumpsuit, og enten en mikrofon eller kamera i hånden. Hun er altid på udkig efter en ny megahistorie til at booste sin rapporterkarriere. Hun ender dog med at stikke snuden så meget i en sag, at skurkene får hende og resten af teamet i et bagholdsangreb. Heldigvis kommer padderne og redder hende, og de får derfor et forhold til hinanden, da de vil forblive hemmelige helte i byen. Master Splinter siger altid “at verden ikke er klar til jer”, så deres anonymitet er meget vigtig for dem.



April O'neil 
(credit Heritage Auction, HA.com)

Hovedskurken i serien er Oroku Saki. Oroku Saki var sammen med Hamato Yoshi medlem af den japanske ninjagruppe Foot Clan. Her opstillede Oroku et attentatforsøg, der fik Hamato til at ligne en mislykket morder af klanens leder. Dette fik som tidligere nævnt Hamato til at søge eksil i New York Citys kloakker, alt imens Oroku Saki blev den nye leder af Foot Clan og fik sit skurkenavn, Shredder. Han tog herefter til New York for at styre byens kriminalitet.

Shredder får en allieret i form af den meget besynderlige alien fra Dimension X ved navn “Krang”. Krang er en alien hjerne, der lever i en robotkrop. Han fører altså seriens fokus på kampsport over i retningen af noget science fiction. Blandt andet hjælper han Shredder med at skifte sine Foot Ninjas ud med robot Foot Soldiers.


Krang, Beebob, Rocksteady
(credit: Murakami-Wolf-Swenson Syndication, 1987)


Man skulle tro det ikke kunne blive vildere med eventyrlige væsner i TMNT, indtil Shredder fik planen om at mutere sine to halvhjernede håndlangere med de musikalsk inspirerede kaldenavne Bebop og Rocksteady. Shredder havde nemlig stjålet et vortesvin og et sort næsehorn fra New Yorks zoo, og ladet de to halvhjerner røre dyrene inden de blev sat i kontakt med den radioaktive vædske. Bebop muterede derfor til et menneskelig tobenet vortesvin, og Rocksteady muterede til et menneskeligt tobenet næsehorn.



Ninjafamilien med Master Splinter
(credit: Murakami-Wolf-Swenson Syndication, 1987)

Værdierne fra skildpaddebanden kan jeg stadig se i mig selv den dag i dag, og det varmer mig derfor at se nogle afsnit med teenage padderne med de italienske navne og den umættelige sult efter pizza og eventyr. De har alle deres styrker og svagheder, men er klar over, at de er stærkest som en samlet familie, og kæmper derfor langt oftest de store kampe sammen. Mange andre superhelte fremstår for mig ofte som selvoptagede individualister, men TMNT har altid haft fokus på anonymitet, at holde sammen og ikke mindst kærlighed til familien.

Comments

  1. Tak for bidraget, Rasmus. Alle mine tre børn er vokset op med TMNT, men desværre er alle deres figurer forsvundet (nevøer og niecer). Og lad det være en lektie: Giv aldrig dit legetøj væk.

    ReplyDelete

Post a Comment