ComixCraft: Top Secret

ComixCraft introducerer et nyt segment ComixCraft: Top Secret. I dette segment skal vi udforske hemmeligheder, grave dybt i comix filerne, og forhåbentligt finde overraskelser, og spændende og sjove karakterer. I denne første fase er fokus på agenter i comix.

Agent 327 i kamp med den urokkelige kinesiske håndlanger (credit: Geillustreerde Pers)

Agent 327 alias Henrik Hærdebred alias Hans Harkhost alias Stålfarfar blev skabt af hollandske tegneserietegner Martin Lodewijk (1939 - ). Lodewijk sendte den morsomme 007-klon på mission fra 1966 til 1983, og igen fra 2000 og til idag. Ligesom James Bond/007 drager Agent 327 på eventyr i hele verden. Et af de gennemgående træk er fjenden: “De gule” personificeret ved karakterer som madam Wu Manchus og doktor Maybe. Den første er en karrikatur af den velkendt Fu Manchu (kendt fra 30-erne populærkultur) og den anden inspireret af Ian Flemmings allerførste skurk Doktor No (ordspillet No, Maybe, Yes, den sidste optræder i en anden agentserie Steve Pops *kommer måske senere).


Agent 327 forfølger forbryderdronningen Wu Manchu  (credit: Geillustreerde Pers)

Agent 327 er en snarrådig og adræt agent, men han kommer altid ud i situationer, som er skøre. Stålfarfar har flere til at hjælpe sig på sine missioner. Chefen med de markante sorte briller og det sølvgrå hår, der trækker i trådene, om end ikke altid med lige ført hånd. Den rolige Carl Sorge, agent 525, som trods sit korpus ved, hvordan man kommer omkring. Den hippihårede Bernhard, som trods klodsethed får hjulpet Stålfarfar flere gange. Og så er der seriens store kvinde: Schweizeren Olga Lawina. Olga er godt nok i familie med en forbryderring, og hun snyder Stålfarfar flere gange, men er altid på agent 327’s side, når det rigtigt gælder.


Vennen og kollegaen Carl Sorge og den fjernstyrtede robothaj  (credit: Geillustreerde Pers)

Selvom referencerne og teknologien i Agent 327 peger i retning af Sean Connery versionen af 007, så er tonen og humoren mere Roger Moorsk. De mange referencer og intertekstuelle tegn bidrager til, at serien aldrig tager sig selv for seriøst. Men det bliver aldrig slapstick morsomt.


I Gyldendals Tegneserieleksikon (Ole Knudsen, Kristoffer Mogensen og Jakob Stegelmann, 1991) karakteriseres Agent 327 sådan her: Hollandsk agent-komedie tegnet i den belgiske, humoristisk stil. Ikke mere, ikke meget. Lodewijks Igen 327 er ikke nogen milepæl i europæisk tegneseriehistorie. Men Stålfarfars eventyr blev dog udgivet i Interpresse satsningen Albumklubben Trumf i 1980erne og 1990erne.


Animeret Hans Harkhost version (credit: The Blender Animation Studio)

På Youtube kan findes en kort animeret video - Operation Barbershop - med Harkhost og to af hans ærkefjender, albinoen Boris Kloris og madam Wu Manchu: https://youtu.be/mN0zPOpADL4

Comments