Flash Gordon the Movie fylder 40 år #comixcraft


Interpresse (1981) 

Da jeg var dreng i 70erne, var der en gang om ugen, jeg så frem til. Det var, når der på svensk tv kom Fawlty Towers og "nye" afsnit af Jens Lyn (spillet af Larry "Buster" Crabbe). Jeg kunne godt se, at det måtte være en gammel serie, for den var i sort og hvid, og skuespillet mindede hverken om Columbo eller McCloud (to kendte tv-figurer i samme periode).

Jeg kan huske, at jeg måtte skrue ned for lyden, og lukke stuedøren let til for ikke at vække mine forældre. De sov nemlig eftermiddagslur, fordi arbejde på treholdsskift krævede det. Monty Python har jeg siden set igen og igen. Men Buster Crabbe's indsats som Flash Gordon fik jeg først sat billeder og lyd på igen efter YouTube fandt vej til Internettet.

I år er det 40 år siden, at Flash Gordon (Universal Pictures, 1980) med Sam J. Jones i hovedrollen som den gode rumridder eller "space cowboy" og Max von Sydow i rollen som den onde rumkejser. Umiddelbart efter blev filmen udgivet som en tegneserie, helt i stil med mange andre af tidens (super)heltefilm (fx Star Wars, Superman). I Danmark udko "Filmen om Jens Lyn som tegneserie" på forlaget Interpresse i 1981.


Alex Raymond's comic strip udgave af Flash Gordon (1936)

Nu er der ingen grund til at gentage, hvad et simpelt Wikipedia opslag kan give adgang til af information om Flash Gordon. Men det startede med tegneserieskaberen Alexander Gillespie Raymond Jr. (1909-1956), som skabte karakteren Flash og alle hans venner og fjender. Samlet set, er det ikke noget stort "univers", og historien er mindst lige så skabelonagtig som Star Wars.
 

Svømmeren Larry "Buster" Crabbe som Flash (Universal, 1936)


Flash Gordon kom som tre "film series" (som det hed den gang): Flash Gordon (1936), Flash Gordon's Trip to Mars (1938) og Flash Gordon Conquers the Universe (1940). Flash blev i alle tre filmserier spillet af svømmeren Larry "Buster" Crabbe, som inden den rolle havde spillet space cowboy'en Buck Rogers.


Alex Raymond's Flash Gordon på planeten Mongo (1937-38)


Prince Barin og Flash i privaten (1938)


Inden den amerikanske fodboldspiller Sam J. Jones (også kendt i rollen som tegneserie antihelten The Spirit og hurtigløberen The Flash) tog på eventyr i rummet, blev der lavet en live action tv-serie i 1950erne med svømmeren Steve Holland i rollen som den mindst lige så afklædte Flash Gordon (der noget med svømmer og helte roller!).


Steve Holland i 1954 tv-versionen af Flash Gordon

Efter Sam J. Jones versionen af Flash Gordon blev der lavet en animationsudgave af den oprindelige Flash Gordon filmserie, som blev anmelderrost for at være en fremragende adaptation af 1936-versionen.
 

Flash Gordon The Greatest Adventure of All (1982)

Kendere og freaks af tegneserier ved jo, at tegneserier er godt filmstof. Og som historien om Flash Gordon har vist, så er "spillet om remedieringen" (fra avisstribe, til tegneseriealbum, til filmserie, til tv-animation, til computerspil og til blockbuster film, og tilbage) ikke nogen hindring for en revision, revival, reboot eller retcon. Måske enden på superheltenes årti, og afslutningen af Star Wars sagaen giver plads til en ny Flash Gordon. Og måske i en kvindelig udgave. Hvem ved? Men vi ved alligevel noget. For det har Vultan, prins over høgefolket, (Brian Blessed) fortalt os: Jens Lyn lever!?


(Starling Films & Universal Pictures, 1980)


Læs Nicholas Barber's artikel "Flash Gordon: An erotic sci-fy extravaganza" (4.8.2020) på BBC.

Comments